Mesaje


PS DR. GERGELY KOVÁCS
Arhiepiscop Romano-Catolic de Alba Iulia

Învăţătorule, e bine că suntem aici!”

Este o bucurie pentru mine să văd grija continuă a liderilor religioși ai diferitelor culte din ţara noastră faţă de susținerea educației religioase în școli, având convingerea fermă, că predarea cunoștințele religioase este absolut importantă în educație, contribuind la dezvoltarea vieţii spirituale, la asumarea valorilor și tradițiilor cultural-religioase ale tinerei generații.

Pe lângă participarea la liturghii și la educația religioasă parohială, devine posibilă cunoașterea Cuvântului lui Dumnezeu în timpul orelor de cateheză școlară, astfel încât – completându-se reciproc – să aibă ca finalitate cunoaşterea lumii minunate a lui Dumnezeu și a planului Său de mântuire. În acest fel, putem obține o perspectivă asupra promisiunii divine – conform mărturiei Sfintei Scripturi – cea ce se înfăţişează în ptrezenţa apostolilor Petru, Iacob și Ioan pe Muntele Tabor, cu ocazia schimbării la față a lui Isus Cristos, și care ne poate umple cu încredere, speranță și credință necondiționată în Creatorul nostru, ca împreună cu apostolii să putem rosti: „ Învăţătorule, e bine că suntem aici!” (Marcu 9:5).

Noi toți – elevi participanți, profesori de religie, organizatori – suntem fericiți să fim prezenți fizic la a V-a Olimpiadă Naţională de Religie Romano-Catolică de Limba Maghiară.

Olimpiada înseamnă competiție în sensul bun al cuvântului. Ea îndeamnă participanții să dea o relatare cât mai cuprinzătoare cu putință despre cunoștințele pe care le-au dobândit în cadrul orelor de religie şcolară, cunoștințe care contribuie la completarea, dezvoltarea și desăvârșirea credinței individuale. Concursul oferă (sperăm) o viziune și un clasament obiectiv, nu despre credința fiecărui individ, ci despre pregătirea și cunoștințele dobândite cu prețul unei munci persistente, sârguincioase și statornice, deoarece – este o competiție până la urmă.

Sună ca un clișeu, dar toată lumea câștigă în această competiție, indiferent de clasamentul performanței… Fiecare participant este câștigător, pentru că a dobândit o sumedenie de cunoștințe despre Dumnezeu în timpul pregătirii teoretice.

Cer binecuvântarea lui Dumnezeu asupra gazdelor Olimpiadei și asupra prestaţiei profesorilor noștri cateheţi. Le doresc elevilor mult succes și entuziasm neîntrerupt!

Să ne trăim împreună experienţa apostolilor: „e bine că suntem aici!”

Alba Iulia, Postul Mare 2023


MARINELA MARC, inspector școlar general
Inspectoratul Școlar Județean Cluj

Dragi elevi, participanți la etapa națională a Olimpiadei de Religie Romano-Catolică,

Vă felicit pentru performanța calificării la etapa națională a Olimpiadei! Este o etapă a olimpiadei, unde aveți posibilitatea de a vă pune în valoare competențele și motivația de a face performanță, într-o competiție cu cei mai buni elevi din țară la această disciplină.

Consider că desemnarea municipiului Cluj-Napoca pentru desfășurarea acestei competiții este cea mai potrivită alegere pentru pasiunea voastră. Veți veni într-un oraș care susține inovarea, în care se investește foarte mult în educație și cercetare, care are cea mai bine cotată universitate din țară în topurile europene, Universitatea „Babeș-Bolyai”, dar și alte instituții, centre culturale, unde pasiunea voastră pentru studiu ar putea să se concretizeze într-un parcurs academic și o carieră de succes la companii locale, de asemenea recunoscute pe plan intern și european.

Olimpiadele școlare reprezintă nu numai cadrul de a identifica și promova excelența în educație, ci și un prilej minunat pentru copii și tineri de a se întâlni, de a lega prietenii cu alți colegi pasionați de cunoaștere, astfel încât vă urez să profitați din plin de șederea voastră aici, de programul și surprizele pe care noi, organizatorii le-am gândit pentru voi și să reveniți, cu drag la Cluj-Napoca, fie ca studenți, fie ca turiști, în acest oraș care oferă nenumărate posibilități de petrecere a timpului liber, un oraș al festivalurilor, al târgurilor de carte, al competițiilor sportive de nivel national, european și mondial.

Vă urez tuturor succes și am convingerea că, prin pasiunea voastră pentru studiul religiei, pentru cultura și civilizația altor popoare, veți reuși să contribuiți la schimbarea în bine a lumii în care trăim!